• 17-02-2020

1. Een goede basis

Donkere kleuren absorberen meer licht, terwijl lichte kleuren juist reflecterend werken. Maak in een kleine woonruimte dus zoveel mogelijk gebruik van lichte kleuren. Nu denk je misschien aan een saaie witte ruimte, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Met tinten als blauw, turquoise, okergeel, lichtgrijs en mooie pastelkleuren creëer je een gevoel van openheid. Waar houten meubels dan weer voor warmere accenten zorgen. Dit kun je ook toepassen door gebruik te maken van kleurrijke accessoires of bijvoorbeeld eetkamerstoelen.

Qua materialen hebben hoogglans meubels of glad leer een glanzend oppervlakte, wat zorgt voor reflectie en weerspiegeling en daardoor een oplichtend effect bieden. Ook meubels met glad geschuurd of gepolijst hout reflecteren het licht.

Benut natuurlijk licht zo optimaal mogelijk
Iedere dag schijnt er een portie daglicht ons huis in. Door het zonnetje naar binnen te lokken en subtiel te versterken geniet je optimaal van natuurlijk daglicht. Plaats geen hoge meubels in de buurt van het raam die het licht kunnen blokkeren. Door op een strategische plek een grote spiegel te plaatsen, zorg je ervoor dat binnenkomend daglicht nog beter wordt verspreid over de ruimte en krijg je optisch nóg een ruimer effect.

De vloer
De hoeveelheid (zichtbare) vloeroppervlak draagt bij aan een ruimtelijk gevoel in huis. Zorg dus dat je kiest voor meubels die op poten staan, waardoor je een luchtig geheel krijgt. In tegenstelling tot een bank of kast zonder pootjes, want dat oogt juist meteen heel ‘zwaar’. Daarnaast speelt het design van een meubel een grote rol. Meubels met fijne lijnen hebben een luchtig effect, zoals een tafel met dun tafelblad en slanke poten, of een bank met geïntegreerde kussens in plaats van de zogenaamde plofbank met grote, losse zit- en rugkussens. Kijk bijvoorbeeld eens naar een lichtgekleurde bank op slanke poten, zoals zitbank Jonas. Ruimtelijker ga je het niet krijgen!

Wil je graag een vloerkleed toevoegen? Dat kan natuurlijk. Maar kies dan juist voor een groot vloerkleed, waar je bank(en) en salontafel mooi in vallen. Kies voor een neutrale, lichte kleur en geniet van extra warmte, een knusse look en het geluidsisolerende effect. Nog een bijkomend voordeel van een vloerkleed: het zorgt optisch voor een verbindend effect waarbij je echt een aparte zithoek creëert.

2. Speel met vormen

Vaak zien we in een kleinere (woon)kamer dat er veel gebruik wordt gemaakt van vierkante of rechthoekige meubels. Dat lijkt enorm slim want, ‘zo past er het meeste in’. De kunst is juíst om dat niet te doen. Speel met vormen en kies voor een ovale eet- of bijzettafel. Zo zorg je voor extra sfeer, ook in een kleine ruimte. In een kleine eetkamer kan zo’n ronde tafel juist meer ruimte bieden. Nóg een pluspunt: het is veel gezelliger omdat iedereen elkaar aan kan kijken tijdens het diner.

Mix, match en combineer
Heb je toevallig al een set bijzettafels staan of een leuk (oud) krukje in de schuur? Combineer het en speel met vormen en functies. Kies een leuke poef, hocker, bijzettafel of kruk en gebruik deze efficiënt als bijzettafeltje, voetenbank of als extra zitplek. Ook dat antiek krukje kan prima dienen als bijzettafel en is nog leuker in combinatie met een paar nieuwe bijzetelementen. Wanneer je kiest voor wat kleinere, luchtige meubels en je combineert dit op de juiste manier, zorg je ervoor dat het interieur speels en dynamisch blijft. Ga dus regelmatig even heen en weer schuiven met je bijzettafel(s) voor een snelle touch-up van je woonkamer. Je kunt het functioneel inzetten of decoratief met een mooie, grote plant erop als eye catcher.

Clusteren en centreren
De valkuil van een kleine woonruimte is dat het al snel vol en druk overkomt. Woonaccessoires kan je heel goed inzetten om extra rust en balans uit te stralen. Plaats dus óf 1 grote eyecatcher, óf plaats kleinere woonaccessoires juist bij elkaar in een groepje. Hierbij mag je best spelen met kleuren. Kies bijvoorbeeld voor een prachtige ton sur ton combinatie en zoek het contrast in verschillende materialen en texturen, en kies voor je eyecatcher juist een contrasterende knalkleur.

3. Ga voor multifunctionele meubels

Kies voor meubels die meerdere functies hebben. Kijk bijvoorbeeld naar salontafels of sidetables met lades zodat je hier extra spullen in kwijt kan. Door te kiezen voor een kast met open vakken én vakken die worden afgesloten door deurtjes of lades, kan je kleine rommeltjes mooi uit het zicht wegwerken en heb je de open vakken om je woonaccessoires mooi uit te stallen. Kijk bijvoorbeeld eens naar buffetkast Barcelona, met deze kast heb je als het ware twee meubels in één: de traditionele boekenkast en een vitrinekast voor je dierbaarste spullen.

Ook in de slaapkamer kan je kijken naar extra praktische meubels: bijvoorbeeld bed Bibi met bedlade, dit bed bevat een handige, uitschuifbare lade aan de zijkant van het bed, wat de loze ruimte onder het bed praktisch benut. Slaap je liever op een boxspring? Geen probleem, want ook boxspring Gorium biedt veel opslagruimte.

4. Een opgeruimd huis dankzij de KonMari methode

In een kleine woonruimte is ontspullen het toverwoord! Breng je huis op orde met de opruimtips van Marie Kondo. Door eens kritisch door je huis heen te gaan, kom je er al snel achter dat een hoop spullen maar ergens in een hoekje staan te verstoffen. Maar schrik niet: wat betreft ontspullen is Marie Kondo onverbiddelijk. Als je het echt goed doet, blijft er volgens haar ongeveer een derde over van je huisraad. Het resultaat is dat je jezelf na het opvolgen van haar adviezen compleet omringt door spullen die je écht dierbaar zijn. Met als resultaat: een sfeervolle en overzichtelijke woonruimte waar je alleen nog maar meubels, woonaccessoires en kledingstukken hebt die je stuk voor stuk blij maken én langere tijd meegaan. Wat wil je nog meer?

Door je af te vragen ‘Geeft dit mij een blij gevoel?’ bepaal je of iets mag blijven of niet. Is het antwoord 'nee'? Dan is Marie Kondo heel resoluut: weg ermee! Natuurlijk hoeft niet alles in de prullenbak, maar gun je meubels en accessoires een tweede leven bij een kringloop of bijvoorbeeld via onze inruilservice.

Ook achter de gesloten deuren van je opbergkast zet je je spullen netjes georganiseerd weg. Geef alles een vaste plek en deel je lades en opbergplanken op met dividers, of gebruik handige opbergbakken en -manden die je voorziet van labels. Zo heb je altijd alles bij de hand. Wil je stap voor stap ontdekken hoe je dit kan aanpakken, bijvoorbeeld voor je linnenkast? Lees dan snel onze tips.

Dierbare spullen verdienen goede zorgen

Alle meubels en accessoires die na deze strenge selectie zijn blijven staan, verdienen aandacht en onderhoud. Want hoe beter je met je spullen omgaat, hoe langer ze meegaan. Geef je meubels dus regelmatig een onderhoudsbeurtje met het juiste onderhoudsmiddel.

Met een slimme aanpak krijg je 3x een dosis goed gevoel binnen: je leeft in een sfeervol, overzichtelijk en opgeruimd huis, je hebt een ander blij gemaakt met mooie spullen én je hebt alleen nog maar meubels, woonaccessoires en kledingstukken die je stuk voor stuk blij maken en voor langere tijd meegaan. Wat wil je nog meer?

Meubels voor een kleine ruimte

Ontdek meer blogs

EN LAAT JE INSPIREREN