• 22-09-2022
  • Woonkamer


Interieurexpert

Het verschil tussen retro en vintage

Dacht je dat retro en vintage hetzelfde betekenen? Think again! Vintage meubels zijn de creaties uit voorgaande jaren, dus die leuke kast van je oma of een stoeltje van de brocante markt. De retro interieuritems zijn daarentegen nieuwe meubels geïnspireerd op de designs van vroeger. Dus eigenlijk het design van toen in een modern jasje. En daar zijn we helemaal fan van!

Ontdek alle retro Goossens meubels

Retro design: de ronde eettafel én meer

De ronde eettafel is toch wel een van de meest populaire retrodesigns van de afgelopen tijd. Jarenlang domineerde de rechthoekige eettafel in nieuwe interieurs, maar rond is weer helemaal hip en back on track. En wie is nu niet opgegroeid met een ronde eettafel in de keuken? Ideaal voor een kleine ruimte en staat bovendien garant voor gezelligheid. Leuk in combinatie met de oude schoolstoelen van vroeger. Of een perfecte plek om die vintage vazen die je op de brocantemarkt scoorde eens van een gave plek te voorzien.

Alle ronde eettafels

Maar ook in de rest van je interieur mogen ronde vormen terugkomen. De cirkelvormige poef is bijvoorbeeld ook zo’n item wat vroeger in iedere woonkamer te zien was. Een grote in print aan de ene kant van de kamer, en nog een kleinere variant aan de andere kant die dienst doet als zitplaats of bijzettafel is een prima keuze voor een vintage look. Ronde vormen maken je interieur bovendien zachter en meer in balans.

Ook de kasten van toen worden steeds in een nieuw jasje gegoten om zo een vintage look in je interieur te creëren. Bijvoorbeeld een exemplaar van eikenhout, met een gewelfde structuur, doet je echt denken aan vroeger. Waanzinnig retro!

Alle kasten

Retro kleuren

Het is natuurlijk leuk dat als je wat vintage exemplaren mixt met een woonstijl waarin de retro look domineert. En dat is echt heel veelzijdig, want de retro woonstijl heeft een uitgebreid kleurenpalet. Warme aardetinten, vergrijsde kleuren en felle eyecatchers: alles kan en alles mag. Vooral liefhebbers van kleur kunnen dus hun eigen ‘retrofeestje’ bouwen. Wij tippen de okergele eetkamerstoelen, die je terug brengen naar de seventies en zorgen voor een vintage statement in de ruimte. En ook de velvet fauteuil omarmt je als het ware met dat oude vertrouwde gevoel. In groen met een grafisch kussens voelt het heel vintage aan. En door het open onderstel maakt ie de boel bovendien heel luchtig, vooral in combinatie met een grotere bank.

Bekijk alle gele eetkamerstoelen

Daarnaast is het oranje/terracotta natuurlijk een must in je interieur. Voeg ‘m hier en daar toe in je accessoires, zoals je sierkussens op de bank.

Alle sierkussens

Mixen met retro prints

Voor een special effect kun je het kleurenpalet mixen met prints en kunst uit de jaren ’60, ’70 en ’80. Of je doet het andersom, en zorgt dat de print juist de inspiratiebron is voor de kleuren in jouw interieur. Zo weet je bovendien zeker dat je de échte vintagekleuren te pakken hebt. Laat ze terugkomen in je meubels en accessoires. Geen combinatie is te gek, want de eenheid en ‘rust’ bevindt zich juist in het terugkeren van steeds dezelfde tinten. Durf! In onze unieke Goossens stoffencollectie hebben we meer dan 1600 keuzes, de kans is dus heel groot dat jouw favo tint ertussen zit!

Vraag hier jouw gratis kleurstaal aan

De print hoeft trouwens niet altijd heel kleurrijk te zijn. Als je kiest voor een zwart-wit geprint behang, dat weerspiegelt in het berber vloerkleed en sierkussen, springen juist de gekleurde meubels en wanden er uit. Oók leuk!

Alternatief voor gekleurde meubels en wanden

Vind je een tint op de wand of gekleurde meubels nog wat spannend? Voeg dan kleur toe met kussens, plaids of een vloerkleed. In combinatie met een lichtgrijze bank staat dat waanzinnig. Als je ziet wat het effect van kleur is, vind je het daarna waarschijnlijk een stuk minder eng om vaker voor kleur te kiezen. En ook met catchy accessoires en gouden lijstjes inclusief oude foto kun je spelen.

Een basic vloerkleed voegt juist rust toe aan een kleurrijk interieur. Is de basis juist heel rustig, dan kun je juist kiezen voor een vintage kleed met verfijnde kleuren. Leuk voor bij de oude kast van je oma.

Ontdek alle vintage vloerkleden

Style vervolgens af met leuke vintage gevormde gouden lijstjes aan de muur, inclusief oude foto uit je familiearchief en tadaam. Jouw vintage statement in gemaakt.

Gratis interieuradvies

Wil je jouw interieur een vintage statement geven, maar heb je nog wat hulp nodig? Tijdens een gratis interieuradvies gaat een stylist samen met jou op zoek naar jouw droominterieur. En vergeet niet om de zolder te checken op unieke familiestukken, want juist dát maakt jouw interieur persoonlijk.

Maak een afspraak voor gratis advies

Maak een vintage statement

En shop deze retrolook meubels

Bank Princess

2.999,-
1-5 werkdagen in huis

Opbergkast Seppe

1.599,-
Mogelijk vanaf 1.299,-

Poef Arendal

239,-
Mogelijk vanaf 129,-

Ondek de andere ruimtes van Theo-Bert

Romantisch wonen

Dit wil je: een romantische, zachte setting vol warme kleuren. Aaibare materialen als fluweel, satijn, bouclé of wol spelen hier de hoofdrol, maar je kan hier een verrassende twist aan geven door een betonnen tafel toe te voegen.

lees de blog

Hotel Chic

Haal het rijke hotel gevoel in huis. Een elegante woonstijl dat luxe toont. Gevuld met een donker kleurenpalet vol warmte. Velvet en goud zijn onmisbaar. Ontdek alle ingrediënten voor een weelderig effect, of ga voor een subtiele variant.

lees de blog