Hoe kies ik het juiste formaat en de juiste opstelling?

Alles over zetels

Het kiezen van het juiste formaat van de zetel is een precies werkje. Meet de zetel goed op in de winkel of vraag de afmetingen na en boots dit na in de woonkamer. Op die manier is goed te zien hoeveel ruimte de zetel in beslag neemt.

Je kunt ook een plattegrond van je woonkamer maken en vervolgens meubels op schaal uitknippen. Zo kan je schuiven met de indeling en wordt zichtbaar hoe je de ruimte het beste kan benutten. Dit is al helemaal handig als je toekomstige (nieuwbouw) woning nog niet is opgeleverd. Je kunt hiervoor het beste schaal 1:50 aanhouden. Dit kun je thuis zelf doen, maar onze specialisten en adviseurs kunnen je daar eventueel ook bij helpen.

Om dit wat gemakkelijker voor je te maken kun je een kamerindeling raster gebruiken en daarin je ruimte op schaal tekenen. (Houd rekening met deuren, ramen, radiatoren en andere obstakels)


Rekenhulp: deel het aantal daadwerkelijke centimeter door 50, dan krijg je de maat die je moet tekenen in centimeter.
Voorbeeld: Je bank is 230cm breed. 230:50=4,6cm. Je getekende bank is dus 4,6 centimeter breed op papier.

Kies je voor een hoeksalon of een zetel?

de voor- en nadelen

Hoeksalons

Lekker loungen! Je kunt languit liggen zonder anderen in de weg te liggen.
Je hebt meteen een sfeervolle opstelling
Veel mogelijkheden zoals een hoekbank, een loungebank, chaise longue etc.
Neemt relatief veel ruimte in beslag, hierdoor heb je meestal maar 1 plek waar de bank kan komen te staan.
De zitplek in de hoek valt eigenlijk weg als functionele zitplek

bekijk alle hoeksalons

HOE BEPAAL IK OF MIJN HOEKSALON EEN LINKER- OF RECHTERHOEK MOET HEBBEN?

Wanneer je een hoeksalon wilt samenstellen is het belangrijk te weten wat wordt bedoeld met een ‘hoek links’ of een ‘hoek rechts’. De hoek van de zetel wordt bepaald vanuit de positie waarbij je vóór de zetel staat, vanuit daar bepaal je of je de hoek aan de linker- of de rechterkant gepositioneerd wilt hebben.

Bij veel hoeksalons is deze hoek (of de chaise longue) niet verplaatsbaar, in dit geval is je keuze dus definitief. Vind je het wel belangrijk om dit deel te kunnen verplaatsen, kies dan voor een zetel met hocker, oftewel een verplaatsbaar voetenbankje.

Of je de chaise longue links of rechts wilt hebben hangt ervan af van een aantal factoren:
• Bepaal welke hoek het meest logisch is in de ruimte, je kan ervoor kiezen de bank mooi weg te laten vallen, je kan het chaise longue gedeelte ook juist de kamer in laten opdelen.
• Houd rekening met looproutes door de kamer. Het is vervelend als je je teveel om de chaise longue heen moet bewegen.
• Kijk je graag televisie? Bekijk dan vanuit welke houding je graag naar je scherm kijkt en hoe je de televisie plaatst ten opzichte van de zetel.
• Wanneer je graag leest met je benen gestrekt op de zetel, houdt dan rekening met lichtbronnen.

Zetels

2-zits, 2,5 zits, 3-zits, 3,5 zits of 4-zitszetel

Makkelijk te verplaatsen in de woonkamer
Efficiënte zitplaatsen: Elke zitplaats op de bank kan worden benut
/ Vaak combineer je een 2-zits of 3-zits bank met een extra bank of aparte fauteuils om meer zitplekken te creëren.
Languit liggen is op een 3-zits bank prima mogelijk, maar je huisgenoten moeten een ander plekje zoeken om op te zitten.

bekijk alle zetels

Relaxbank

Lay back and Relax!

Natuurlijk kan je ook kiezen voor een uiterst comfortabele relaxbank. Dit zijn verstelbare banken met relaxfuncties, denk aan een uitklapbare voetensteun en verstelbare rug.

Zo manoeuvreer je je ´s avonds in een heerlijke positie om lekker televisie te kijken of een boek te lezen. Veel relaxbanken zijn verkrijgbaar als hoekbank of als 2- of 3-zitsbank.

bekijk alle relaxbanken

De modulaire zetel

Met de modulaire zetel kan je eindeloos variëren. Doordat de bank uit allerlei losse elementen bestaat, kan je steeds een nieuwe look in huis creëren én heb je voor iedere gelegenheid de juiste opstelling. Of je nu met het hele gezin een film wilt kijken, of voor een verjaardag meerdere zithoekjes wilt creëren, het is allemaal mogelijk!

bekijk onze modulaire zetels

Zithoogte-en diepte

De zithoogte en –diepte bepalen voor een groot deel of een zetel voor jou lekker zit of niet. Maar of een diepe, of ondiepe zit bij jou past bepaal je mede door eerst goed na te denken over de functie van de zetel. Lees hier meer over het beste zitcomfort, passend bij jouw wensen.

meer over comfort

Stof of (kunst)leer?

Heb je al een keuze kunnen maken? Dan is er nog 1 knoop die je moet doorhakken: Kies je voor een (kunst)leren of stoffen zetel? Hier sommen we alle voor- en nadelen van een stoffen of leren bekleding voor je op.

meer over Stof en (kunst)leer

Laat je adviseren

bezoek de winkel of kijk online

Liever snel antwoord op je vraag? Klik dan hier voor alle contactmogelijkheden.