Hoe lang gaat een boxspring mee?

alle vragen over boxsprings

Over het algemeen kunnen we zeggen dat een boxspring 20-25 jaar mee gaat. Dit is de technische levensduur die fabrikanten toekennen aan een boxspring. Natuurlijk is de levensduur wel afhankelijk van meerdere factoren, bijvoorbeeld reiniging en onderhoud, mate van intensief gebruik (denk hier bijvoorbeeld aan het lichaamsgewicht) en blootstelling aan direct zonlicht.

Om optimaal te genieten van het gebruiksgemak en ligcomfort geven we per onderdeel een aantal onderhoudstips.

de matrassen

Een boxspring bestaat natuurlijk uit meerdere onderdelen. Waar het onderstel een levensduur heeft van zo’n 20 tot 25 jaar, is die van een matras of matrastopper een stuk korter. Een topmatras gaat zo’n 5 tot 10 jaar mee, een matras (afhankelijk van gebruik met of zonder topmatras) gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee. De reden waarom een topmatras minder lang mee gaat, komt doordat een topmatras voornamelijk is bedoeld als een extra comfortlaag. Een topmatras bevat dan ook minder ademende en vochtregulerende eigenschappen als een gewoon matras.

Een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van het gekozen materiaal van het topmatras (koudschuim, traagschuim of latex). Zo gaan polyether matrassen minder lang mee dan koudschuim matrassen.

Daarnaast hangt de levensduur ook af van persoonlijke kenmerken, iemand met meer lichaamsgewicht oefent meer druk uit op het topmatras, waardoor deze eerder versleten raakt. Daarnaast zal een topmatras ook minder lang meegaan wanneer je veel transpireert.

Door het matras en de matrastopper regelmatig te luchten en te keren kan je de levensduur aanzienlijk verlengen. Een matrasbeschermer voorkomt dat het matras vochtig wordt en er vuil in trekt.

de bekleding

stof

Door de stoffen bekleding goed te onderhouden kan je ervoor zorgen dat dit er, ook na 25 jaar nog als nieuw uit ziet! Onderstaande onderhoudstips helpen je op weg:

• Maak niet elke dag meteen bij het opstaan je bed netjes op. Juist door het dekbed helemaal open te slaan en de slaapkamer lekker te ventileren kan de stof goed drogen en doorluchten.

• Door de bekleding van je boxspring zo af en toe op laag vermogen te stofzuigen verwijder je haren, stof en losse huidschilfers.

• Eventuele vlekken kan je verwijderen met een droge of eventueel licht vochtige doek.

meer over stof

leer

De kracht van (kunst)leer is dat dit, mits je het goed onderhoudt, heel lang mooi blijft.

• Stof de (kunst)leren bekleding regelmatig af, zo verwijder je huidschilfers en huidvetten voordat deze zich aan de bekleding kunnen vasthechten.

• Mocht je per ongeluk iets op de leren bekleding hebben gemorst, haal dit dan zo snel mogelijk weg met een katoenen doek. Zo voorkom je dat de vlek diep in het leer kan trekken.

• Zet je leren boxspring niet te dicht bij een kachel of verwarming of in direct zonlicht. Zo voorkom je dan de boxspring plaatselijk uitdroogt of dat er droogtescheurtjes ontstaan.

meer over leer

Elektrische lattenbodem

Indien je boxsprings over een elektrisch verstelbare bedbodem beschikt, is het raadzaam om ook deze af en toe van een klein onderhoudsbeurtje te voorzien. Voorkom overbelasting van het hoofd- en voeteneinde door deze niet te verstellen als je erop zit of ligt. Mocht je elektrisch verstelbare boxspring onverhoopt een piepend of krakend geluid maken, spuit dan de scharnieren in met siliconenspray. Let er dan op dat je hierbij het stof van je matras of onderstel niet raakt.