Ik heb al eetkamerstoelen. Passen deze aan mijn nieuwe eettafel?

alles over eettafels

Je moet op een aantal factoren letten als je een eettafel uitkiest die past bij de eetkamerstoelen die je al hebt. Let bijvoorbeeld op de poot van de tafel, de tafelregel en de ruimte aan tafel. Maar houdt ook rekening met de armleuning van je eetkamerstoel en de zithoogte.

Tafelpoot

Wil je weten of je eetkamerstoelen aan je eettafel passen, dan is het essentieel om te letten op de poot van de eettafel. Heb je een eettafel met een kruispoot op het oog, dan passen hier meer stoelen aan dan aan een eettafel met poten op de hoeken, omdat tafelpoten ruimte in beslag nemen. Dus als je kiest voor een eettafel van bijvoorbeeld 200 centimeter met poten op de hoeken van de tafel, moet je goed in gedachte houden dat deze geen 200 centimeter ruimte biedt voor je eetkamerstoelen.

Heeft de eettafel die je graag wilt poten die naar binnen staan? Ook dan heb je minder ruimte voor je stoelen. Houdt dan altijd de kortste afstand tussen de poten aan.

Tafelregel

Niet alle tafels hebben een tafelregel. Maar heeft de eettafel die je leuk vindt deze wel en heb je eetkamerstoelen met een armleuning, dan moet je ervoor zorgen dat de armleuning van je eetkamerstoelen eronder passen. Dus meet ten eerste de hoogte van de armleuningen op.

Het is het meest ideaal als er tussen de armleuning en de tafelregel nog een ruimte van 2 centimeter zit, zodat er nog een hand tussen past. Zo kun je immers een stuk makkelijker van tafel schuiven. Daarnaast is het belangrijk dat je ook de zithoogte van je stoel checkt. Het is namelijk fijn als er nog 10 centimeter ruimte tussen je benen en de tafelregel zit zodat je je makkelijk kunt bewegen.

Dus neem plaats op je stoel, ga er op zitten en bekijk hoeveel centimeter het vanaf de grond tot je benen is. Tel daar 10 centimeter bij op en je hebt de minimale hoogte tot de tafelregel te pakken.

Zithoogte

De ideale zithoogte is lastig te bepalen, omdat dit vooral een persoonlijke ervaring is. Wel kun je met een aantal zaken rekening houden.

Kijk hier voor de ideale hoogte van je eettafel

Ruimte

Het is van belang om voor iedere persoon aan tafel 70 centimeter ruimte te reserveren, ook al is de breedte van de stoel minder dan 70 centimeter. Als persoon heb je namelijk 70 centimeter van het tafeloppervlak nodig om comfortabel te zitten. Reken je minder dan 70 centimeter, dan wordt het wel erg krap tijdens het diner. Wil je weten hoeveel stoelen er aan de eettafel die je op het oog hebt passen?

Laat je adviseren

bezoek de winkel of kijk online

Liever snel antwoord op je vraag? Klik dan hier voor alle contactmogelijkheden.