liefde-voor-leer

Houd je leren meubel mooi

Bij de keuze voor een nieuwe bank, fauteuil of stoel speelt de bekleding een belangrijke rol. In stof zijn er tal van mogelijkheden, maar ook wat betreft leer valt er genoeg te kiezen. Het is daarom goed om te weten wat de verschillen zijn tussen de verschillende leertypes, en hoe je ze het best kunt onderhouden. Ieder leertype vraagt namelijk om een andere behandeling. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt best mee. We nemen je mee in de wereld van meubelonderhoud en je zult zien dat bij het volgen van dit advies je nóg meer plezier zult hebben van je bank, fauteuil en stoel(en).


liefde-voor-leer-sfeerbeeld


Onze leersoorten


Masterleer

Dit leer is gecorrigeerd. Dat houdt in dat de littekens en andere oneffenheden in de huid zijn afgeschuurd en opgevuld. Vervolgens is het leer door en door geverfd en afgewerkt met een beschermlaag van lak. Deze beschermlaag biedt extra bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals zonlicht, vuil, vocht en etensresten.

Master heeft een goede beschermende toplaag die het perfect geschikt maakt voor intensief gebruik. Ondanks de goede bescherming is het belangrijk om dit type leer een aantal keren per jaar te onderhouden zodat de mooie uitstraling van het leer beter behouden blijft. Wij adviseren hierbij de G20 Leather Protection set. De set bestaat uit een beschermer en reiniger. Alvorens de beschermer te gebruiken, is de reiniger eerst aan de beurt. Met behulp van het bijbehorende sponsje worden de vlekken en vuil uit de (micro)poriën verwijderd. De bijgeleverde beschermer biedt extra bescherming en voorkomt uitdrogen/craquelé (= barsten van de toplaag).


Royal leer

Royal leer is populair dankzij de zachte en soepele eigenschap en komt het meest in de buurt van de oorspronkelijke lederhuid. Het leer is niet gecorrigeerd, waardoor littekens en (kleur)oneffenheden van de huid te zien zijn. Dit leer heeft een beschermlaag van olie. Een zitmeubel van Royal leer is gevoeliger dan Masterleer.  

Royal leer is een luxe leersoort omdat deze extreem zacht en soepel is. Dit type leer is gevoelig voor vet, vuil, vocht, transpiratie en hoofdvetten. Goed en regelmatig onderhoud is dan ook noodzakelijk. Wij adviseren hierbij de G2O Leather Protection Set. De set bestaat uit een beschermer en reiniger. Alvorens de beschermer te gebruiken, is de reiniger eerst aan de beurt. Met behulp van het bijbehorende sponsje worden de vlekken en vuil uit de (micro)poriën verwijderd. De bijgeleverde beschermer biedt extra bescherming en voorkomt uitdrogen/craquelé (= barsten van de toplaag’.


Outdoor leer

Bij de selectie van de huid is minder streng geweest dan bij Masterleer, waardoor het zitmeubel een vintage uitstraling heeft. Om het gebruikte gevoel nog te versterken wordt het leer met de hand ingewassen. Alle oorspronkelijke natuurlijke kenmerken worden bij dit leer geaccentueerd. Bij gebruik wordt de nonchalante uitstraling alleen maar meer, waardoor het meubelstuk nóg mooier wordt. 

Aanvankelijk heeft dit type leer een wat hardere kleurstelling, maar door het gebruik en onder invloed van licht kan het wat kleurpigment verliezen. Old Saddle leer moet regelmatig én uitsluitend met speciale Old Saddle Wax gevoed worden, minimaal zo’n vier tot vijf maal per jaar. Daarnaast is het aan te raden om het leder geregeld af te nemen met een zachte schone doek, maar het leder mag niet gereinigd worden. Ook niet met leerreiniger, omdat dan de unieke werking van de waslaag verloren gaat.


Buffalo leer

Wordt ook wel nubuck leer genoemd en heeft een suède-achtige uitstraling. Het is een fijn geschuurd nerfleer (dit is de bovenzijde van een lederhuid). Hoewel voor dit leertype de mooiste huiden gebruikt worden, is het toch mogelijk dat bijvoorbeeld insectenbeten, nekrimpels, grove poriën- of nerfstructuur in het leer te zien zijn.. Goed om te weten is dat de onderlinge kleurverschillen groot kunnen zijn en dat dit type leer door de open poriën gevoelig is voor vocht en vlekken.

Buffalo leer is opgeschuurd en daardoor zacht. Het is net als Royal leer ook gevoeliger voor vet, vuil, vocht, transpiratie en hoofdvetten. Als dit type leer op sommige plaatsen glad of vet geworden is, kun je dit opwrijven met de Nubuckspons. Wij adviseren bij Buffalo leer de G2O Nubuck Kit set.  De Protector (spuitbus) biedt de noodzakelijke bescherming en voorkomt dat vlekken direct in het (open)leer trekken. Het blijft hierdoor langer vlekvrij en mooi. De behandeling met de spuitbus kun je ongeveer 2 keer per jaar herhalen. De reiniger verwijdert effectief vlekken en vuil uit o.a. de (micro)poriën.

 Tip! Stofzuig het leer minimaal iedere 2 weken.

Grand classic leer

Zelfde als Royal leer, maar met een beschermlaag van wax. Bij intensief gebruik van een zitmeubel afgewerkt met wax, ontstaan er na verloop van tijd gepolijste plekken. Voordeel is dat eventueel vuil in de wax trekt en niet in het leer.

Door intensief gebruik kunnen delen van het zitmeubel lichter worden van kleur. Door het leer 2 x per jaar te behandelen met de producten uit de G2O Leather protection set, krijgt het leer de oorspronkelijke kleur voor een groot deel weer terug. Schrik niet als het doekje of sponsje tijdens het aanbrengen soms wat kleur van de bank krijgt. Dit hoort erbij. Oppervlakkige beschadigingen of krassen kunnen door het gebruik van hitte (föhn) worden gecamoufleerd. 

Let op: Om de originele waxlaag niet te beschadigen, raden we aan om dit leer niet intensief te reinigen (reinigen is op zich prima, maar poets niet te hard).8bruikbare-tips


1.Zon is slecht voor de huid

Ook voor een dierenhuid: dus jouw leren zitmeubel. Directe straling van zonlicht veroorzaakt verkleuring en uitdroging. Probeer het dus te voorkomen.

2.Hydratatie is key

Leer is gevoelig voor droge lucht. Felle zon, maar ook een hoog opgestookte verwarming in de winter droogt de huid uit. Goede en regelmatige ventilatie en een (gevuld!) cv-waterbakje zorgen meestal voor een voldoende luchtvochtigheid van rond de 60 tot 65%.

3.Pas op met
warmtebronnen

Luxe leersoorten zoals Old Saddle en Royal zijn gevoelig voor al te grote verhitting. Plaats zulke meubels dan ook nooit voor of naast de verwarming of open haard. Met 30 centimeter tussenruimte zit je goed.

4.Pas op met scherpe voorwerpen

Lijkt logisch, maar ook minder voor de hand liggende dingen zoals gespen en ritssluitingen kunnen je bank beschadigen. Ook spelende kinderen en huisdieren kunnen gemakkelijk krassen veroorzaken op het leer.

5.Kraken

Kraken van leer zijn tegen te gaan door op raakvlakken wat talkpoeder in te wrijven.

6.Vlekken altijd deppen,
nooit wrijven!

Probeer een vlek nooit te verwijderen door te wrijven. De vloeistof wordt daardoor juist in de poriën geduwd. Dep de vlek met een tissue of schone katoenen doek en neem daarna het meubelstuk af met een zeem.

7.Licht bevochtigen met gedestilleerd water.

Maak de zeem slechts heel licht vochtig. Doel is alleen om stof op te nemen. Natmaken zorgt op den duur weer voor uitdroging. Gebruik bij voorkeur gedestilleerd water, omdat dit schoner is dan leidingwater.

8.Agressieve stoffen
zijn een no-go

Bewerk leer nooit met agressieve stoffen als terpentine, thinner of andere chemische middelen. Je doet hier meer kwaad dan goed mee.