Wat is een gemêleerde stof?

Alles over stof

In onze collectie hebben we heel veel banken en fauteuils die gestoffeerd zijn met een gemêleerde stof. Gemêleerd is een andere naam voor gemengd. Dat betekent dus dat deze stoffen bestaan uit verschillende kleuren draden of draaddiktes.

"Gemêleerd is een andere naam voor gemengd."

Leefsituatie

Een gemêleerde stof is over het algemeen zeer geschikt voor intensief woongebruik. Dus breng jij graag veel tijd door op je meubels, dan doe je er goed aan om te kiezen voor deze stof.

Of de stof geschikt is voor huisdieren, hangt af van het feit of je een fijn geweven gemêleerde stof kiest, of een grof geweven variant. Hoewel we afraden om huisdieren plaats te laten nemen op je bank of stoel, is een fijn geweven bank of stoel beter bestand tegen de nagels van je beestje omdat de kans op lussen en haaltjes die veroorzaakt worden door scherpe nagels, kleiner is.

Uitstraling gemêleerde stof

En gemêleerde stof heeft vaak een warmere uitstraling dan een effen stof. Dit komt omdat er verschillende structuren of kleuren draden worden gebruikt tijdens het weven van de stof. Lichte draden worden afgewisseld met donkere draden. Of draden met een verschillende structuur worden gemixt, zoals dunne en dikke draden. Dit zorgt voor speelse effecten in jouw bank, fauteuil of eetkamerstoel.

Omdat de garen van deze stoffen vaak al gekleurd worden met garenverf voor het weefproces, zijn onze gemêleerde stoffen vaak goed bestand tegen direct zonlicht.

Plooivorming stoffen meubel

Plooivorming bij stoffen meubels kun je niet tegen gaan. Het is namelijk zo dat de stof niet te strak gespannen moet zitten om de kussens omdat anders de kans op scheuren toeneemt. Daarom stofferen wij het meubel met iets meer speling. Naar mate het meubel wordt gebruikt, is er kans op plooivorming. Dat betekent dat er eerder vouwen in de kussens zitten. Door ze op te kloppen, kun je de plooivorming optisch verminderen.

Losse kussens kun je ook vaker draaien of wisselen. En heb je een vaste stoffering, dan is het raadzaam om alle zitplaatsen te gebruiken.

Onderhoud gemêleerde stof

Een gemêleerde stof vraagt om een bepaald onderhoud. En om vlekken te voorkomen is ook een goede vlekbeschermer aan te raden.

Waar bestaat een gemêleerde stof uit?

Voor een gemêleerde stof worden vaak verschillende materialen gebruik. Vooral katoen, linnen, polyester, viscose, wol en polyacryl. De voor- en nadelen van deze stoffen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Wat is de kans oppilling bij een gemêleerde meubelstof?

Pilling ontstaat omdat overtollige vezels van de meubelstof samenklit met pluizen, stof of vezels van kleding of kussens en plaids. Hierdoor is pilling een materiaal gebonden eigenschap. Wil je graag weten of jouw gemêleerde stoffen meubel kans heeft op pilling, dan moet je naar de samenstelling van de vezels kijken. Is er wol in de stof verwerkt, dan is de kans op deze stofeigenschap groter.

Wil je pilling verwijderen? Gebruik dan een pilling-tondeuse. Als je deze op de juiste manier gebruikt, raakt de stof niet beschadigd.

Zitspiegel

Een aantal gemêleerde stoffen in onze collectie hebben kans op een zitspiegel. Het is afhankelijk van de samenstelling van de stof of er een kans is op een zitspiegel. Dat betekent dat je, als je veel op dezelfde plaats gaat zitten, een afdruk krijgt in de bank van de zitplek. Het lijkt op een vlek, maar dat is het niet. Door de platgedrukte haren in de stof, lijkt het op een schaduw. Om dit te voorkomen kun je het beste niet steeds op dezelfde plek gaan zitten, maar steeds een ander plekje kiezen.

Wil je de zitspiegel die is ontstaan minder zichtbaar maken? Maak dan de stof heel licht vochtig en ruw de stof wat op met een kledingborstel. Doe dit wel voorzichtig! Ook kun je een vochtige theedoek op de plaats leggen en deze een nacht hierop laten rusten.


Laat je inspireren

BEZOEK DE WINKEL OF KIJK ONLINE

Liever snel antwoord op je vraag? Klik dan hier voor alle contactmogelijkheden.