Heb je hier al aan gedacht bij het kopen van verlichting?

alles over verlichting

Wil je een nieuwe lamp? Dan is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Want waar moet je allemaal op letten bij de aankoop van een lamp?

Je vindt hier de meest gestelde vragen.

Hoe maak ik een lichtplan?

Het maken van een goed lichtplan is essentieel voor de rest van de inrichting van je woning: verlichting heeft namelijk zowel een functionele als een sfeer verhogende functie.

De vorm en uitstraling van de lamp, kies je uit op basis van je interieurstijl. Maar een goed uitgedacht lichtplan gaat veel verder dan dat: zo bestaat een goed lichtplan uit meerdere contrasten, met verlichte delen en schaduwdelen. Ook houdt je rekening met verschillende lagen (hoogtes) in het interieur. Door bijvoorbeeld een mooi schilderij uit te lichten geef je je interieur extra sfeer en karakter. Ook kan je door te spelen met licht je woonkamer groter laten lijken. Door van tevoren te bepalen waar je basisverlichting, werkverlichting, accentverlichting, of decoratieve sfeerverlichting wilt toepassen, ben je verzekerd van een perfect verlichte woonkamer.

Meer tips over het opstellen van een lichtplan

Wat zijn de verschillen tussen direct, indirect en diffuus licht?

Met iedere lichtbron of armatuur ontstaat er een ander lichteffect. Over het algemeen spreken we van 3 soorten licht: directe verlichting, indirecte verlichting en diffuus licht. Voor het mooiste effect kan je deze 3 soorten het beste met elkaar combineren.

Bij directe verlichting schijnt de lichtbron rechtstreeks op het te belichten oppervlak, zonder enige filtering. Bij indirect licht wordt de omgeving gebruikt om de ruimte te verlichten, bijvoorbeeld een plafond of wand dient dan als reflector die het licht weerkaatst waardoor de ruimte wordt verlicht op een sfeervolle wijze. Diffuus licht is een egaal licht dat eerst gefilterd wordt door bijvoorbeeld een opale lens (melkglas). Het resultaat is een egaal en gefilterd licht met een gelijkmatige verdeling.

meer verschillen en combinatietips

Welk soort verlichting past bij mijn woonstijl?

Het soort verlichting dat je gebruikt hangt nauw samen met de uitstraling van je interieur. Een klassieke inrichting, vraagt om knusse, warme en wat robuustere verlichting. Een modern, landelijke stijl vraagt om meer eenvoud en afstemming op de natuurlijk basismaterialen en -kleuren. Om de juiste sfeer neer te zetten en je woonstijl tot in de (licht)puntjes uit te werken.

meer verlichting per woonstijl

Hoe maak ik optimaal gebruik van natuurlijk lichtinval?

Wij geven je vier basistips om je interieur af te stemmen op de natuurlijke lichtinval in je huis. Door de zonnestralen maximaal naar binnen te lokken én te versterken met de juiste kleuren profiteer je extra van een zonnige dag.

Zo kan je lichtinval vanuit het noorden het beste ondersteunen met warme, donkere kleuren. Licht uit het oosten kan je mooi accentueren met blauw- en groentinten. Lichte kleuren, zoals wit, lichtgrijs of zandkleur, komen prima versterken het heldere lichtinval vanuit het zuiden. De subtiele warme gloed die meekomt bij lichtinval vanuit het westen is perfect te combineren met pasteltinten. Is jouw huis overdag wat te donker naar jouw mening? Ook dat kan je met een aantal slimme tips gemakkelijk oplossen. Lees snel verder!

alle tips

Laat je adviseren

BEZOEK DE WINKEL OF KIJK ONLINE

Liever snel antwoord op je vraag? Klik dan hier voor alle contactmogelijkheden.