• 03-09-2018
  • Slaapkamer
1034_nachtrust_01

Heb jij ook regelmatig plafonddienst terwijl de rest van het huis al diep in slaap is? Je bent niet de enige, heel veel mensen hebben moeite met in slaap vallen of doorslapen. Deze tips dragen bij aan een goede nachtrust, zodat je straks weer fris en fruitig aan de dag kunt beginnen. 

Acht uur slapen? Onzin!

Een goede nachtrust bestaat niet per se uit 8 uur onafgebroken slapen. Gemiddeld spreek je namelijk over slaapcycli van elk 90 minuten. ’s Nachts glijden we als het ware van de ene cyclus in de andere, waarbij je tegen de ochtend stilaan minder en minder diep slaapt. Tussen de cycli kan het gebeuren dat je wakker wordt, maar meestal draai je je dan gewoon om en zak je langzaam terug weg. Daarom voelt zo’n nacht vaak aan als één lange nacht slaap, terwijl het eigenlijk niet zo is. Zowel je slaapkwaliteit (dus of je tussen de slaapcycli goed doorslaapt) als hoe vlot je in slaap valt, worden grotendeels bepaald door je slaaproutine.

Voer een avondritueel in

De mens is en blijft een gewoontedier. Door elke dag voor het slapengaan een vast patroon te doorlopen, leer je je lichaam dat het bijna bedtijd is. Het zal dan ook alvast stoffen beginnen aanmaken die het in slaap vallen bevorderen. Kies natuurlijk wel voor rustgevende bezigheden: met de hond gaan wandelen, een lekker warm bad nemen of nog eventjes iets lezen en een tas thee drinken. Vervolgens voer je de “afrondende taken” uit: de afwasmachine vullen, spullen voor de volgende dag klaarzetten, het huis afsluiten, tanden poetsen, lichten uitdoen en hop, naar bed. Probeer ook een vast uur aan te houden om te gaan slapen. Al na een paar dagen zal je merken dat je lichaam zich begint aan te passen aan je nieuwe slaapritme. 

1013_nachtrust_3

Een goede nachtrust begint bij een goed bed

Wist je dat we ongeveer een derde van ons leven in  je bed doorbrengen? Het kan dus absoluut geen kwaad om jezelf een lekker comfortabel bed te gunnen. Of je nu kiest voor een ledikant of boxsping, door de afmeting af te stemmen op je lichaamslengte, het matras uit te kiezen op basis van je favoriete slaaphouding en een goed ventilerend, zacht hoofdkussen te kopen, stel je zelf jouw ideale bed samen. Heb je het vaak warm in je slaap? Kies dan voor een matras met een afdeklaag van gel, dit werkt namelijk verkoelend en ventileerd uitstekend. Ben je juist een koukleum? Een matras van latex zorgt dat je je lichaamswarmte goed kan vasthouden.  Zo draagt een bed op maat bij aan een goede nachtrust. Lees hier meer over op onze adviespagina of kom langs in een van onze winkels. 


Vermijd prikkels

De hele dag door allemaal informatie op ons afgestuurd. En door de komst van de smartphone blijven we ook vaker doorwerken. Nog even dat mailtje versturen, snel wat opzoeken, social media checken, berichtjes die binnenkomen… Spreek met jezelf af dat je na 20u niet meer op je telefoon, tablet of computer kijkt. 

1010_nachtrust_1

Mindfulness: maak je hoofd leeg

Je herkent het vast wel: de halve nacht heb je wakker gelegen om een bepaald probleem, wat de volgende ochtend eigenlijk helemaal niet zo relevant leek te zijn. Probeer niet te diep op je gedachtes in te gaan, maar probeer ze los te laten. Dit kan je doen met ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Ontdek hier een aantal ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan. 

Raam open en verwarming omlaag

Een goede handeling om aan je avondritueel toe te voegen is het lager zetten van de thermostaat. De beste temperatuur om te gaan slapen ligt namelijk (schrik niet) rond de 16 graden. Ook doe je er goed aan om met het raam open te slapen. Dit zorgt voor frisse lucht en ventileert je slaapkamer, hierdoor word je fitter wakker en heb je minder kans op hoofdpijn. Ook een goed ventilerend matras, een hoofdkussen met gelpad en luchtig dekbed werken verkoelend.

1012_nachtrust_2

Slaapverwekkende aroma’s

Geur heeft veel invloed op de mens: maar liefst 75% van de menselijke emoties wordt bepaald door wat we ruiken. Plaats dus gerust een paar geurstokjes in de slaapkamer. Lavendel is een uitstekende geur die een ontspannende werking heeft, je hoofdpijn verzacht en helpt bij het inslapen. Niet zo gek op lavendel? Probeer dan eens jasmijn, een krachtig parfum dat een positieve invloed heeft op het welbehagen en gevoelens van angst vermindert.

Verduister de slaapkamer

Licht zorgt voor de aanmaak van serotonine, een stof die je stemming regelt en zorgt dat je wakker bent. In het donker wordt serotonine omgezet naar melatonine, het slaaphormoon. Zorg dus dat je kamer lekker donker is, dim je verlichting voor het slapengaan of doe een klein nachtlampje aan. Dit is ook de reden dat er wordt afgeraden om tot ’s avonds laat tv te kijken, want ook de televisie geeft licht en remt zo de aanmaak van melatonine af. Andersom werkt dit principe natuurlijk ook: ga overdag dus lekker naar buiten voor een gezonde portie vitamine D(aglicht).