• 13-12-2018
  • Slaapkamer
Zit jij ’s ochtends ook vaak veel te lang in je slaapkamerkast te zoeken naar dat ene truitje voor op je favoriete jeans? Want hoewel je kast uitpuilt van de leuke kledingstukken, wil je net dát truitje hebben dat ergens diep weggestopt ligt in je kleerkast. Maar waar? Het resultaat: na 10 minuten zoeken heb je je truitje in handen, maar ligt je kleerkast helemaal overhoop. En voor opruimen heb je eigenlijk geen tijd meer, want de plicht (lees: kinderen, werk…) roept. 

Om dit vervelende ‘ochtendritueel’ te voorkomen, kan je best je kleerkast organiseren. Wij geven je tips zodat alle kledij – maar ook bedlinnen, badtextiel, schoenen en accessoires -  netjes gerangschikt én snel terug te vinden zijn. Leg in ieder geval soort bij soort om te beginnen. En voordat je begint met het herinrichten van je kast, is het misschien goed om eerst alles wat je niet meer draagt of gebruikt te doneren aan een goed doel. 

Welke accessoires kies je voor je slaapkamerkast?

Als je je kast hebt opgeruimd, heb je nu duidelijk voor ogen wat je wél wilt opbergen in je slaapkamerkast. Maak hiervan een lijstje, dat is makkelijk bij het kopen van een slaapkamerkast omdat je dan beter je keuze kunt maken voor welke accessoires je in je kast wilt. Je hebt de keuze uit legplanken, roedes en lades. Je kunt zelfs sieradenlades kiezen, zodat je kettingen niet in de knoop raken. Handig!

Slaapkamer-foto-8

Op de legplanken van je kleerkast

Dit plaats je op de legplanken: bedlinnen, badtextiel, T-shirts, truien, jeans, sportkleding. 
Heb je veel bedlinnen en badtextiel dat je kwijt wilt in je slaapkamerkast? Zorg dan voor voldoende legplanken. Je bedlinnen kan op een plank bovenin je kast, aangezien je dit niet dagelijks gebruikt. Je handdoeken gebruik je daarentegen wel veel, dus leg die op een plaats waar je makkelijk bij kan. Ook sportkleding, jeans en T-shirts kan je netjes opvouwen en op de schappen leggen.

In het zicht

Plaats t-shirts en jeans die je het meest aantrekt op ooghoogte. Dit bespaart tijd in de ochtend. Kleding die je minder vaak aan hebt plaats je juist hoger of langer in de kast. Bij de wisseling van seizoenen kun je ook de plaats van je kleding wisselen. Wordt het winter? Dan is het logisch dat je je winterkleding voorin plaatst. 


Slaapkamer-foto-7

Aan de roedes van je slaapkamerkast

Dit hang je aan de roedes: jurken, blouses, colberts, pantalons, vesten

Kledingstukken die snel kreuken of lastig zijn op te vouwen, hang je op een kledinghanger aan je roede. Hierdoor blijft je kleding kreukvrij en hoef je ’s ochtends niet in de weer met de strijkbout. Houd er rekening mee dat vesten vaak dikker zijn en dus veel plaats in beslag nemen. Evenals pantalons, die vaak dubbel op de hanger hangen. Twee roedes of meer in je slaapkamerkast zijn dus zeker geen overbodige luxe. 

Om het overall wat netter te laten ogen, kun je ervoor kiezen om niet alleen je kleding te sorteren op soort artikel, maar kun je al je kleding ook op kleur hangen. Het vergt even wat tijd en organisatie, maar je zult zien: het aanzicht is verbluffend!

Heb je kostuums die niet vaak worden gedragen? Gebruik hiervoor een kledinghoes. Zo blijft je pak stofvrij. 

Slaapkamer-foto-6
Ben je iemand die ’s ochtends vaak van topje wisselt omdat je toch niet tevreden bent met je outfit? Dan is het misschien ook slim om een aantal van je topjes aan roedes te hangen. Zo voorkom je een rommelhoop op de legplanken. 
Slaapkamer-foto-1

Verschillende kleerhangers

Om je kledij makkelijker vindbaar te maken in je kleerkast, kan je verschillende kleuren of types kleerhangers gebruiken om alles te organiseren. Voor je zakelijke kledij gebruik je houten kleerhangers, voor vrijetijdskleding plastic exemplaren... Of je maakt een andere indeling: zomerkleedjes hang je op roze kleerhangers, vesten op blauwe...  Jij beslist!  


Om je kleding wat makkelijker vindbaar te maken in je garderobekast, kun je verschillende kleur of type kledinghangers gebruiken. Voor je zakelijke kleding gebruik je houten kledinghangers, voor vrijetijdskleding een kunststof. Of je maakt een andere indeling. Zomerjurkjes hang je op roze kledinghangers, vesten op blauwe...  Jij beslist!  

Slaapkamer-foto-5
Labels aan kleerhangers
Ook kan je labels gebruiken bij je roedes. Dit is vooral handig als er meerdere roedes zijn in je slaapkamerkast. Je hebt het waarschijnlijk al wel eens gezien tijdens de solden: een label met daarop maat 40 en daarachter een hele rits kledij, zodat je makkelijker op zoek kunt gaan naar een leuk soldenkoopje. Ook thuis kan je zulke labels gebruiken om je kleerkast te organiseren. Hoe je de indeling juist maakt, is aan jou. Zakelijke kledij, feestelijke kledij, kledij voor in je vrije tijd, noem maar op. 

Ook kun je labels gebruiken bij je roedes. Dit is vooral handig als je meerdere roedes in je slaapkamerkast hebt. Je hebt het heus wel eens bij de kledinguitverkoop gezien. Een label met daarop maat 40 en daarachter een hele rits kleding, zodat je makkelijker op zoek kunt naar een leuk koopje. Ook thuis kun je van die labels in je kledingkast hangen. Wat voor indeling je maakt, is aan jou. Zakelijke kleding, feestelijke kleding, kleding voor in je vrije tijd, noem maar op. 

Hang ieder item apart op

Mannen zullen iets minder last hebben van een overvolle kledingkast, maar vrouwen kunnen er wat van. De verleiding is dan ook groot om meerdere kledingstukken over elkaar te hangen. Gevolg: het kledingstuk wat verdwijnt wordt vergeten en vervolgens niet meer gedragen. Zonde! Probeer daarom ieder kledingstuk apart op te hangen. Kies desnoods voor een extra roede in plaats van legplank of lade. 

In de lades van je kledingkast 

Dit leg je in de lades: ondergoed, sokken, panty’s, riemen

Kies je voor een kast op maat, dan kun je ook kiezen voor een ladeblok met meerdere lades. Ideaal voor je ondergoed, dat je makkelijk kwijt kunt in deze lades. Evenals sokken. Om deze goed te organiseren, kun je gebruik maken van mandjes. En om het helemaal overzichtelijk te maken, sorteer je footies, enkelsokjes, ‘normale’ sokken en panty’s.  Riemen rol je netjes op met een elastiekje eromheen. Om meer plaats te winnen, kun je ook een kledinghanger kopen voor riemen, waar je meerdere riemen aan kunt ophangen. 

Slaapkamer-foto-9
Voor je dierbaarste bezit, namelijk je juwelen, hebben we speciale lades. Zo raken kettinkjes, armbandjes en andere accessoires niet in elkaar verstrengeld. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je juwelen in een mooi kistje te leggen. 
Slaapkamer-foto-4

Schoenen in je slaapkamerkast 

Dit zet je op de onderste planken: schoenen
Je schoenen kan je op de onderste planken van je kleerkast zetten. Hoewel je killerheels er het mooiste uitzien, is het juist een stuk praktischer om de schoenen die je het meeste draagt voorin te plaatsen. 

Dit zet je op de onderste planken: schoenen

Je schoenen kun je plaatsen op de onderste planken in je garderobekast. Hoewel je killerheels het mooiste aanzicht zijn, is het juist een stuk praktischer om de schoenen die je het vaakst aan hebt voorin te plaatsen. 

Goossens

Kledingkast 20up 1a

Verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen

 835,-
Goossens

Kledingkast Big Choice type 51 163

Verkrijgbaar in diverse maten

 849,-
Goossens Eco

Kledingkast Torento

Verkrijgbaar in diverse maten

 1.099,-
Goossens Basic

Kledingkast Miami Grijs metalic

Verkrijgbaar in diverse maten

 359,-
Op voorraad
Goossens Excellent

Kledingkast Touba

Verkrijgbaar in diverse maten

 2.088,-