• 14-09-2020
Blog perfecte lichtplan dekstop - 2078

1. Functionele basis

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de functie van de ruimte. Wil je graag basisverlichting, sfeerverlichting, werkverlichting of accentverlichting? Maak een plattegrond van je (woon)kamer en zorg dat je de functies per ruimte duidelijk aangeeft. Op deze manier is de basis gelegd en kan je vanuit hier verder werken.

2. Sfeer in huis

Nu de basisverlichting in kaart is gebracht, is het tijd voor de sfeerverlichting om extra gezelligheid in huis te creëren. Heb je momenteel al lampen die je wilt opnemen in het nieuwe lichtplan? Test dan ’s avonds hoeveel licht ze geven: zet één lamp tegelijkertijd aan en kijk hoe ver de lamp schijnt. Geef dit aan in je plattegrond met een cirkel, zo worden alle lichtsterkten inzichtelijk. Sfeerverlichting komt het beste tot zijn recht als je donkere en lichte ruimtes afwisselt.

Meer sfeerverlichting

3. Workaholic

Om fijn te kunnen werken heb je voldoende licht nodig. Zorg er dus voor dat er op plekken waar in huis gewerkt wordt een grote plafondlamp hangt met een dimlicht. Zet de lamp op feller licht wanneer er gewerkt wordt en dim de lamp wanneer je klaar bent, zodat hij dan kan dienen als pronkstuk in je ruimte. Een tafellamp is ook geschikt om jouw werkplek te verlichten, ideaal om nét wat meer licht te schijnen op jouw bureau of tafel.

Bekijk alle plafondlampen

4. Pronkstukken

Tijd om de pronkstukken in huis te voorzien van een welverdiende spotlight! Mooie eyecatchers zoals een royale bos bloemen op tafel of een prachtig schilderij verdienen een opvallende plek in het interieur. De accentverlichting zorgt ervoor dat de sfeerverlichting wordt versterkt. Plaats een spot boven jouw favoriete schilderij en speel met het licht door een vaas van onderen te verlichten: dit geeft een verrassend effect op de muur en zorgt voor extra reliëf en sfeer.

Shop pronkstukken

5. The final touch

Eindelijk: het is tijd om lampen te kiezen. Zorg ervoor dat de lampen passen bij jouw woonstijl. Heb je een industrieel interieur? Ga dan voor een stoere stralen staande lamp of hanglamp. Als je voor duurzame verlichting wilt gaan is de ledlamp een ideale keuze. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het leuke aan de ledlamp is dat deze op zichzelf al heel mooi is. Hij is verkrijgbaar in verschillende afmetingen of vormen en zelfs met decoratief kooldraad. Zo maak je de lamp nóg specialer. Extra tip: kies voor (wand)lampen die indirect licht geven, via de muur of het plafond. Hierdoor lijkt je (woon)kamer een stuk ruimer!

Let there be light

Bekijk onze favoriete lampenOntdek meer blogs

En laat je inspireren