HOE KAN IK MIJN ZETEL HET BESTE ONDERHOUDEN?

| alles over zetels |

Bij de keuze voor een nieuwe zetel, speelt de bekleding een belangrijke rol. Op een andere pagina hebben we de voor- en nadelen van een stoffen of (kunst)leren bekleding al aan je voorgelegd. De mate van onderhoud is sterk afhankelijk van het type bekleding. Het is daarom goed om te weten wat de verschillen zijn tussen de verschillende stoffen en leertypes, en hoe je ze het best kunt onderhouden. Ieder leertype vraagt namelijk om een andere behandeling. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt best mee. Hieronder geven we je tips en adviezen.

Algemene tips voor onderhoud en gebruik van je meubel(s)

• Stofzuig de bekleding regelmatig met behulp van een zuigmond met zachte borstel; zo blijft de bekleding langer mooi en voorkom je voortijdige slijtage.
• Gebruik voor reiniging en verzorging een speciaal geschikt verzorgingsproduct. Onze woonspecialisten kunnen je hier alles over vertellen.
• Plaats het meubel niet in direct zonlicht of bij de verwarming. De bekleding kan hierdoor verkleuren en leer zal sneller uitdrogen.
• Laat liever geen huisdieren op je meubel zitten of liggen. Nagels kunnen de stof of het leer beschadigen en langdurige inwerking van het vet van de vacht kan de bekleding na verloop van tijd doen verkleuren.
• Plaats de meubels op een vlakke ondergrond. Zo voorkomt je kraken en kromtrekken van de constructie.

• Gebruik viltglijders onder de poten van het meubel. Zo voorkomt je schade aan harde vloerbedekking of parket bij verschuiven van het meubel. Bij tapijt kan je easy-glijders gebruiken, waardoor het meubel makkelijker is te verschuiven en het tapijt niet wordt beschadigd.
• De elastische materialen van de zitting en rug van je meubel(s) zijn zo ontwikkeld dat zij zich langzaam aan je lichaam zullen aanpassen. Afhankelijk van de intensiteit van gebruik, de temperatuur en lichaamsgewicht zal na enkele maanden het optimale zitcomfort worden bereikt. Door dit proces zal de vulling enigszins zachter worden en de bekledingsstof gaan rimpelen. Dit is een normaal verschijnsel en ook noodzakelijk om een prettige zit te krijgen en om scheuren van de stoffering te voorkomen. Deze plooivorming stabiliseert zich wanneer het optimale zitcomfort is bereikt.





Tips bij vlekken of vuil worden van stoffen meubels

Ondanks het impregneren kan het gebeuren dat gemorste vloeistoffen niet op de stof blijven liggen en in de stof trekt. Dit is geen probleem; de stof is nog steeds beschermd en de vlekkenservice blijft van kracht.

• Zorg dat je, als je een vlek wilt verwijderen, je altijd een deppende beweging maakt, nooit wrijven. Vooral katoen en linnen zijn gevoelig voor ontkleuren of verkleuren, hierbij bestaat de kans dat je (ook met alleen maar water) niet alleen de vlek verwijdert, maar ook een deel van de pigmenten van de stof, met als effect: een lichtere of wittige plek. Dit is niet meer te herstellen of bij te kleuren.
• Dep gemorste vloeistof met een schone witte doek of tissue (Pas op: bedrukt keukenpapier kan afgeven). Werk altijd van buiten naar binnen, zo voorkom je dat de vlek groter zal worden.
• Vaste(re) substanties kan je met de botte kant van een mes of een spatel verwijderen. Vervolgens spray je de vlek in met de Cleantex vlekkenspray. (Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing).
• Heb je geen Cleantex in huis? Dep met een met water bevochtigde witte doek over de vlek. Spoel de doek herhaaldelijk uit en ga door zolang de doek nog kleur opneemt van de gemorste vloeistof. Gebruik koud water bij bloed- of fruitvlekken en warm water bij andere vlekken.



Tips bij vlekken of vuil worden van leer

Al onze leersoorten vragen om een ander onderhoudsschema. Op deze pagina vind je meer informatie over de leersoorten en de mate van onderhoud dat erbij komt kijken. Hieronder volgen een aantal algemene adviezen:

• Behandel de meubels voordat je deze in gebruik neemt met een verzorgingsproduct, geschikt voor het type leer dat gebruikt is voor de stoffering. Je meubel moet elke 6 maanden opnieuw behandeld worden, waarbij je eerst het leer reinigt en na het drogen de verzorgingsproduct voor leer aanbrengt.
• Voor de dagelijkse reiniging kan je het leer afnemen met een vochtige witte doek. Gebruik bij voorkeur gedemineraliseerd water of afgekoeld gekookt water.
• Vermijd hard wrijven bij het reinigen of verwijderen van een vlek. Het leer kan onherstelbaar worden beschadigd. Vlekken van vloeistoffen kan je het beste opdeppen met een absorberende onbedrukte witte tissue of een witte doek.
• Is de vlek niet geheel verwijderd, gebruik dan bijvoorbeeld Natural Leather Cleaner.

Tips bij vlekken of vuil worden van kunstleer

• Behandel de meubels voordat je deze in gebruik neemt met Leatherlook Clean & Care. Herhaal elke 6 maanden deze behandeling (of vaker indien noodzakelijk of gewenst).
• Voor de dagelijkse reiniging kan je het kunstleer afnemen met een vochtige witte doek. Gebruik bij voorkeur gedemineraliseerd water of afgekoeld gekookt water.
• Vermijd hard wrijven bij het reinigen of verwijderen van een vlek. Het kunstleer kan hierdoor onherstelbaar worden beschadigd. Vlekken van vloeistoffen kan je het beste opdeppen met een absorberende onbedrukte witte tissue of een witte doek.