Hoe kan je het werken van hout tegengaan?

Alles over hout

Hout is een natuurproduct dat kan krimpen en uitzetten. Dit is het gevolg van een wisselend vochtgehalte. Dit noemen we het werken van hout. Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans dat het hout gaat zwellen (uitzetten).

Is de lucht juist erg droog, dan bestaat er een kans dat het hout gaat scheuren (krimpen). Deze natuurlijke werking van hout hoort bij een houten product en is geen klacht die verholpen kan worden. Je kunt de werking van hout wel minimaliseren door te zorgen voor een goede luchtvochtigheid, het liefst tussen de 50 en 60%. De luchtvochtigheid kun je meten met een hygrometer.

Wat doe je als de luchtvochtigheid te laag is voor je houten meubels?

Is je luchtvochtigheid te laag? Dan kun je het beste een luchtbevochtiger plaatsen. Deze past zich vaak automatisch aan op de relatieve luchtvochtigheid. Andere oplossingen zijn een bakje water aan de radiator, want het water verdampt en daardoor verhoogt de luchtvochtigheid.

Wat doe je als de luchtvochtigheid te hoog is voor je houten meubels?

Als de luchtvochtigheid in je huis te hoog is, kun je ervoor kiezen om een airco te plaatsen en aan te zetten. Ook kun je een ontvochtiger of vochtvreter in huis nemen. Daarnaast helpt het om regelmatig je huis te luchten, dus het openzetten van een deur of raam.

Ventileren van je huis

Het is belangrijk om je huis te ventileren om zo het krimpen of uitzetten van hout tegen te gaan. Ventileren is wat anders dan luchten. Zet nooit de mechanische ventilatie uit. Heb je geen mechanische ventilatie? Maak dan regelmatig de ventilatieroosters of de dauerluftung schoon.

Welke houtsoort vervormt of scheurt het minst?

Wil je een houtsoort kiezen waarbij de kans op vervormen of scheuren zo klein mogelijk is, dan kun je het beste kiezen voor MDF. Ook notenhout geeft een verminderde kans op krimpen of uitzetten. Teakhout is de houtsoort die het snelste scheuren vertoont bij een te hoge luchtvochtigheid en die uitzet als de luchtvochtigheid te laag is.


Laat je inspireren

BEZOEK DE WINKEL OF KIJK ONLINE

Liever snel antwoord op je vraag? Klik dan hier voor alle contactmogelijkheden.