Wat zijn de verschillen tussen direct, indirect of diffuus licht?

Met iedere lichtbron ontstaat er een ander lichteffect. Over het algemeen spreken we van 3 soorten verlichting: directe, indirect en diffuus licht. Bedenk vooraf goed welk effect je wilt bereiken met verlichting. Wil je de ruimte groter laten lijken of ben je op zoek naar een intieme sfeer? Om de sfeer van je interieur te optimaliseren kun je het beste diffuus, direct en indirecte verlichting combineren.


Direct licht

Bij directe verlichting schijnt de lichtbron rechtstreeks op het oppervlak. Directe verlichting heeft dus een duidelijke bestemming en wordt dan ook veel gebruikt voor het uitlichten van bijvoorbeeld schilderijen.

Directe verlichting kan ook prima gebruikt worden als algemene verlichting. Echter heb je meerdere lichtbronnen nodig om een gelijkmatig effect te verkrijgen, aangezien het bereik vaak beperkter is. Omdat direct licht behoorlijk wat reflectie kan veroorzaken, is dit type verlichting minder geschikt als functionele verlichting (werkplekverlichting).


Indirect licht

Bij indirect licht wordt de omgeving gebruikt om de ruimte te verlichten. Hierbij kan het plafond of een wand dienen als reflector, waardoor het licht wordt weerkaatst en de ruimte op sfeervolle wijze, indirect wordt verlicht. Gladde oppervlakken weerkaatsen méér licht dan vlakken met structuur.

Indirect licht kan prima worden gebruikt als algemene (sfeer)verlichting in je woonruimte. Maar, om dezelfde hoeveelheid licht te verkrijgen als bij directe verlichting, is er een sterkere lichtbron nodig. Voordeel van indirecte verlichting is dat er een gelijkmatige verdeling van het licht plaatsvindt en dit licht door de weerkaatsing wat zachter is. Hierdoor kan er dus geen zogenaamde verblinding plaatsvinden. Nadeel is dat een wand of plafond met grovere structuur wat meer licht zal wegfilteren en je sneller een schaduweffect kan krijgen.


Diffuus licht

Diffuus licht is een egaal licht dat gelijkmatig over het oppervlakte wordt verdeeld. Hierdoor wordt de ruimte overal evenveel belicht en vindt er geen harde schaduwvorming of reflectie plaatst. Om die reden wordt diffuus licht vaak ingezet als functionele verlichting (werkplekverlichting). Afhankelijk van de soort ruimte, kan deze gecombineerd worden met direct of indirecte verlichting.

Directe diffuus verlichting

Bij direct diffuus licht wordt de lichtbron eerst gefilterd. Hierdoor ontstaat er een gelijkmatige verdeling van het licht waardoor de kamer overal evenveel belicht zal worden. Direct diffuse verlichting geeft weinig schaduw of reflecties waardoor het bijzonder geschikt is om de werkplek te verlichten. In huis is dit type verlichting vooral overdag interessant wanneer het een druilerige dag is. Het wordt dan best wel gecombineerd met andere soorten verlichting om ’s avonds meer sfeer te brengen.

Combinatie direct en indirecte verlichting

De verlichting van een woning heeft heel wat doeleinden. Het moet niet alleen gebruikt worden om in te werken maar ook om sfeer te scheppen. Wanneer je verschillende soorten verlichting gaat combineren is dit perfect mogelijk. Bij onderstaande woonkamer zie je een geslaagde combinatie van diffuse en directe verlichting. Het spreekt voor zich dat deze beide afzonderlijk te bedienen moeten zijn. Is diffuus licht moeilijk toe te passen in je bestaande ruimte kan je ook gebruikmaken van dimmers.

Tip

Indirect licht als sfeerverlichting of algemene verlichting?

Om indirect licht als volwaardige algemene verlichting te gebruiken moet de afstand tot het plafond (secundaire reflector) minimaal 80 centimeter zijn. Wil je het meer gebruiken om sfeer te maken dan kan je zoals bovenstaande en onderstaande foto een afstand van 15 tot 30 centimeter nemen.


Laat je adviseren

bezoek de winkel of kijk online

Liever snel antwoord op je vraag? Klik dan hier voor alle contactmogelijkheden.