Wat is MDF?

alles over hout

Wil je hoogglans meubels? Dan kies je voor MDF. MDF – Medium Density Fibreboard – bestaat uit geperste houtvezels, die door harsen met elkaar worden verbonden. MDF is makkelijk te bewerken en kan door de gelijkmatige structuur mooi worden afgewerkt. Hierdoor is het uitermate geschikt voor een hoogglans afwerking.

Dit fineerhout wordt vaak gebruikt voor eettafels, allerlei soorten kasten voor de woon- en slaapkamer én is een fijn materiaal voor ledikanten.leefsituatie

MDF is een zeer sterk materiaal. Echter is de laklaag gevoelig. Dus heb je kleine kinderen die graag klimmen en klauteren en veel met speelgoed aan tafel spelen, dan is een eet- of salontafel van MDF wellicht een minder verstandige keuze. De beschadiging valt sneller op omdat de lak niet transparant is en de onderlaag zichtbaar wordt. Als je voor een massieve houtsoort met een transparante lak kiest, zie je krasjes en deukjes minder snel.

UITSTRALING EN KENMERKEN VAN MDF

+ Hard en sterk
+ Makkelijk te bewerken
+ Geen splinters mogelijk
+ Makkelijk te verven en dus in RAL-kleuren verkrijgbaar. RAL is een kleurcoderingssysteem die wereldwijd bekend is. De meest voorkomende kleuren zijn hierin opgenomen.
+ Geen noesten, kleur- en structuurverschillen zichtbaar in het hout

- Kan slecht tegen vocht

meer over de werking van hout

Mogelijke afwerkingen en onderhoud van MDF

MDF meubels zijn afgelakt met een hoogglans lak of een zijdeglans lak. Om zo lang mogelijk van jouw MDF meubel te genieten, is een bepaald onderhoud nodig.

meer over onderhoud van hout

MDF meubel met een hoogglans of zijdeglans lak
MDF meubels met een hoogglans lak of een zijdeglans lak zijn geheel afgelakt. Hierdoor is het hout niet meer zichtbaar. Iedere laklaag wordt namelijk diverse keren opgeschuurd en steeds opnieuw gelakt waardoor het een hoogglans of zijdeglans uitstraling krijgt. Hierdoor is het houten meubel zeer goed beschermd tegen allerlei invloeden van buitenaf en is de kans op kringen of vlekken zeer gering. Wel kan een meubel dat is afgewerkt met een hoogglans of zijdeglans lak gevoeliger zijn voor deukjes en krasjes.

+ Kans op kringen en vlekken zeer gering
+ Niet gevoelig voor luchtvochtigheid, dus scheurt of krimpt niet
- Gevoelig voor deukjes en krasjes

"MDF meubels met een hoogglans lak of een zijdeglans lak zijn geheel afgelakt."Herkomst van MDF

De houtvezels die worden gebruikt voor MDF zijn afkomstig van diverse soorten bomen uit Europa.


Laat je inspireren

BEZOEK DE WINKEL OF KIJK ONLINE

Liever snel antwoord op je vraag? Klik dan hier voor alle contactmogelijkheden.