Alles over hout & verschillende soorten houten meubels

alles over hout

Ben jij ook zo gek op houten meubels? Wij wel, Goossens houdt van hout! Voor onze houten meubels maken we gebruik van het meest kwalitatieve hout. In Nederland, Europa en zelfs aan de andere kant van de wereld selecteren we de beste bomen. Deze bomen krijgen onder andere een tweede leven als houten kast, houten tafel of houten ledikant.

Voor onze meubels gebruiken we verschillende houtsoorten met ieder hun specifieke kenmerken. Elk stuk hout dat wij voor jouw meubel selecteren, is uniek van structuur, nerf en kleur. Scheuren, kleine gaatjes, oneffenheden en noesten zijn natuurlijke kenmerken die de echtheid van het hout typeren. Dit zijn geen materiaalfouten, maar een handtekening die de natuur aan het hout heeft meegegeven. Zij geven het meubel juist het karakteristieke en doorleefde uiterlijk dat elk meubel uniek maakt.

Wij geven je hier de juiste informatie over de houtsoort van Goossens-meubels. Zo weet je meteen wat voor kwaliteit je in huis haalt en welk onderhoud jouw houten meubel nodig heeft zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt.


Kies je houtsoort

We maken voor onze meubels gebruik van 5 houtsoorten:

Eikenhout

Eikenhout is een sterke massieve houtsoort en daardoor heel duurzaam. Deze houtsoort, die we meestal uit Europa halen, is makkelijk te bewerken met diverse afwerkingen.

Denk bijvoorbeeld aan een matte afwerking dankzij de soft touch lak, een olie of een glanzende transparante laklaag. Deze afwerkingen zorgen voor een bepaalde uitstraling, maar zorgen ook voor extra bescherming van het hout. Eikenhout is geschikt voor kasten, tafels, ledikanten en stoelpoten.

meer over eikenhout

Notenhout

Notenhout is een massieve houtsoort uit Noord-Amerika en staat bekend om zijn sterkte. Deze houtsoort is van nature donker en daardoor kan notenhout alleen afgewerkt worden met een soft touch lak of een olie. Het notenhout gebruiken we vooral voor kasten en diverse tafels.

meer over notenhout

Teakhout/Driftwood

Teakhout is een massieve hardhout uit Azië dat erg duurzaam is. In onze collectie hebben we meubels van nieuw teakhout of hergebruikt teakhout. Het hergebruikte massieve teakhout noemen we ook wel driftwood. Door een speciale procedure wordt de uitzonderlijke uitstraling van driftwood gecreëerd. Teakhout, waaronder ook driftwood, kan worden afgewerkt met een soft touch lak en een glanzende laklaag.

meer over teakhout

Mangohout

Mangohout heeft een exotische uitstraling door de warme houtkleur en vele kleurschakeringen. De duidelijke knoesten en kleine haarscheurtjes geven ieder mangohouten meubel een levendige, unieke look. Het mangohout wordt gebruikt voor eettafels, salontafels en kasten (vaak in combinatie met stalen elementen).

Meer over mangohout

Beukenhout

Beukenhout is een massieve harde houtsoort dat door Goossens vooral wordt gebruikt voor frames van zitbanken en poten van eetkamerstoelen. Beukenhout wordt afgewerkt met een soft touch lak, een olie of een glanzende laklaag.

meer over beukenhout

MDF

MDF – Medium Density Fibreboard - bestaat uit geperste houtvezels, die door harsen met elkaar worden verbonden. MDF is makkelijk te bewerken en kan door de gelijkmatige structuur mooi worden afgewerkt. Hierdoor is het uitermate geschikt voor een hoogglans afwerking. MDF wordt vaak gebruikt voor slaapkamerkasten, maar ook voor diverse tafels en ledikanten.

meer over mdf

Hout eigenschappenOnderhoud van hout

Denk eraan dat iedere houtsoort een bepaald onderhoud nodig heeft. Alleen met de juiste behandeling houd je hout lang mooi. Wij hebben in onze collectie diverse onderhoudsproducten hiervoor. Welk onderhoudsproduct je gebruikt, is afhankelijk van de afwerking van het hout. Daarom kan het zijn dat je hetzelfde onderhoudsproduct voor zowel eikenhout als teak gebruikt. Bekijk welk onderhoud jouw houten meubel nodig heeft.

meer over onderhoud van hout

Wat is het verschil tussen massief hout en fineerhout?
Bij Goossens werken we met massief hout en fineerhout.
Wij leggen je het verschil graag uit.


VERSCHIL TUSSEN MASSIEF- EN FINEERHOUT

Hoe kan je het vervormen en scheuren van hout voorkomen?
Hout is een natuurproduct dat kan krimpen en uitzetten. Dit komt door een verkeerde luchtvochtigheid. Wij vertellen je hoe je het werken van hout tegen kunt gaan zodat het niet gaat vervormen en scheuren.


HOE VOORKOM JE VERVORMEN EN SCHEUREN


Laat je inspireren

BEZOEK DE WINKEL OF KIJK ONLINE

Liever snel antwoord op je vraag? Klik dan hier voor alle contactmogelijkheden.