• 03-09-2018
  • Woonkamer
1005_Relaxfauteuil_1

Om ergonomisch goed te kunnen zitten, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kan houden. “Een belangrijke voorwaarde  is dat je hele lichaam in balans moet zijn en je dus niet alleen op de zithoek, -diepte, en -hoogte moet letten, maar bijvoorbeeld ook op de juiste hoogte van de armleuning” aldus fysiotherapeut Biemond. We nemen je even mee in de basisvoorwaarden van comfortabel én gezond zitten.

1. Ideale zithoogte

Als je benen in een hoek van 90° op de grond staan, zit je op de juiste hoogte. Zorg dat je een platte hand tussen de zitting en de bovenkant van je knieholte kan leggen.

2. Juiste zithoek

Natuurlijk is ook de juiste zithoek van groot belang voor optimaal zitcomfort. Bij een te schuine hoek bestaat ook weer het gevaar van onderuitzakken, en dan is de ondersteuning niet meer optimaal. “De juiste zithoek is een vaste waarde van tussen de 95° en 105°. Bij een schuinere rug zal je zien dat je automatisch onderuitzakt.” 

3. Ideale zitdiepte

Net als een te schuine zithoek werkt ook een te diepe zitting het onderuitzakken in de hand. “Het gevolg is dat je met een bolle rug gaat zitten, waardoor je moeilijker kan opstaan of je verzetten. Zorg dat je lichaam goed aansluit op de onderkant van de rugleuning. Als je een platte hand tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting kan plaatsen, dan is de zitdiepte juist.” 

1033_fauteuil_01

4. De armleuning

Bij de juiste hoogte voor de armleuning zijn de schouders recht en leunen de armen in een hoek van 90° op de leuningen. “Een armleuning die op de juiste hoogte staat ingesteld, zorgt voor ontspannen schouders en draagt bij aan een goede zithouding. Wanneer de armleuningen te laag staan, zak je automatisch onderuit om je armen alsnog op de leuningen te laten steunen. Of je zakt schuin weg om op een van de leuningen te hangen, waardoor je dus scheef zit” legt fysiotherapeut Biemond uit. “Bij te hoge armleuningen krijg je last van opgetrokken schouders, wat dan weer kramp in je nek kan veroorzaken”. 

5. Lendensteun

“Tijdens het zitten treden er vooral op de onderrug grote belastingen op, bij je lendenwervels. De meeste rugklachten vinden hier dan ook hun oorsprong. Omdat de lengte en de vorm van iedere wervelkolom volkomen uniek is, kan je (zowel in de hoogte als in de juiste dikte) de lendensteun zo instellen dat hij jouw lendenholling perfect ondersteunt.”

6. Een goede ondersteuning aan de ruggenwervel 

Een goed afgestelde stoel zorgt ervoor dat je rug zijn natuurlijke S-vorm behoudt. Zo steunt je gehele onderrug tegen de rugleuning en kan je met ontspannen schouders zitten. 

1031_fauteuil_01

Toch af en toe bewegen

Wist je dat sommige relaxfauteuils voorzien zijn van een USB-poort? Zo heb je altijd de oplader van je telefoon, tablet of e-reader bij de hand. Eigenlijk hoef je dus nergens meer voor uit je zetel te komen. Toch raadt fysiotherapeut Biemond sterk aan om af en toe van houding te veranderen. “Ook al zit je in een goed afgestelde relaxstoel, er wordt toch een bepaalde druk uitgeoefend op je botten, spieren en gewrichten.” Wissel daarom iedere 15 à 20 minuten van zithouding. De meeste relaxfauteuils kan je elektrisch bedienen, zodat je met een paar drukken op de knop in een andere houding zit. En ja, die reclames op tv zijn natuurlijk vreselijk irritant. En die serie op Netflix gaat bijna geruisloos over naar de volgende aflevering. Maar maak toch even gebruik van deze kleine onderbrekingen om bijvoorbeeld drinken te halen, snel wat op te ruimen of een korte wandeling met de hond te maken. 

Moeite met rechtstaan?

Zie je na al dat zitten een beetje op tegen het rechtstaan? Wil je dat dit gemakkelijker gaat of doet rechtstaan soms zelfs pijn? Dan is een stoel met sta-opfunctie de oplossing. Deze stoel biedt je ondersteuning bij het rechtstaan door met je mee te bewegen. Zo kan je naast ontspannen zitten ook gemakkelijk weer rechtstaan. 

1027_fauteuil_03

Tijd voor een dutje? 

Is de televisie toch minder spannend dan je had verwacht? Sommige fauteuils kunnen (bijna) volledig naar achteren kantelen. Met de rugleuning helemaal naar achteren en een volledig uitgeschoven voetenbank, heb je een minimale druk op de wervelkolom. Fysiotherapeut Biemond vult aan: “De liggende positie waarbij je benen hoger liggen dan je hart, is een gezonde lighouding. Deze houding ontspant de spieren en voert vocht af uit de onderbenen”. Heerlijk na een lange werkdag!

Wist je trouwens dat veel relaxfauteuils zelfs zijn voorzien van een massagefunctie?! Kortom: in deze fauteuils is het heerlijk vertoeven. 

Liever samen relaxen? 

Helaas kan er maar één iemand in de relaxstoel zitten. Ben jij naar de bank gedegradeerd? Lees hier wat de beste zithoudingen zijn op een bank, of dwing een relaxbank af bij de permanente bewoner van de relaxfauteuil. 

Relaxfauteuil Bergen

1.739,-
Mogelijk vanaf 1.249,-